Plukken/strippen

Het plukken van de vacht is een techniek die we toepassen bij ruwharige vachtsoorten. Hier wordt met de hand, in kleine plukjes, het dode bovenhaar verwijderd. Dit gebeurt zo'n 2 keer per jaar. Daarbij let de trimster goed op dat de vacht "plukrijp" is.

Bij strippen wordt dezelfde techniek gebruikt als bij plukken. Het verschil is dat de vacht 3 lagen haar heeft. Onderwol, een korte laag ruw haar en een langere laag. Deze bovenste laag wordt dan bij het strippen weg geplukt. De vacht die overblijft groeit dan door en wordt dan de bovenste laag. Strippen gebeurd dan meestal 4 keer per jaar.
Het voordeel van strippen is dat je de hond niet helemaal kort plukt. Er blijft een laag ruw haar over de onderwol staan. Wel moet de hond meteen als pup in een stripvacht gezet worden. 


Rassen: Ruwharige Teckel / Terriërs etc.

Richtlijn: 2 - 4 keer per jaar 


Effileren

 Deze techniek gebruiken we voor het inkorten en uitdunnen van de vacht met een speciaal "getande" schaar. Het effileren geeft een mooie natuurlijke afwerking, waardoor de vacht er minder "geknipt" uitziet. Vaak zien we deze techniek samen in combinatie met een andere techniek als bijv. plukken.


Rassen: Retrievers / Setters / Spaniëls etc.

Richtlijn: om de 2 - 4 maanden 


Ontklitten

Helaas komen er soms ook honden waarvan hun vacht totaal in de klit zit of vervilt is. 
De klitten/ vilt zijn dan helaas op een gewone manier (met de kam/ borstel) niet meer te verwijderen. 

De huid onder de klitten krijgt als het ware geen lucht meer. 


Dan kunnen de volgende gevolgen optreden:
* De huid raakt flink geïrriteerd/ rood
* Schilfers in de huid 
* Smetplekken in de huid 
* Parasieten in de vacht 

 

De enige manier om dit pijnloos op te lossen is door de hond kaal te scheren. 
Door het kaal scheren krijgt de huid weer ‘adem’ en zal er een nieuwe vacht ontwikkelen. 


Na een aantal trimbeurten zal er weer een normale/verzorgde vacht ontstaan. 
Uiteraard is het van belang om de vacht goed te blijven onderhouden om bovenstaande te voorkomen. 
Sommige vachten hebben aanleg voor klitten. Dit vereist veel vachtverzorging van de eigenaar. 

Ontwollen

Het ontwollen is een techniek die we gebruiken bij stokharige honden die zich in de rui bevinden. De rui vindt meestal 2 keer per jaar plaats. Na deze behandeling is uw hond in 1 keer zo goed als door de rui heen. Mits de behandeling niet te vroeg in de rui periode plaats vind. De hond verliest niet in een keer zijn wol...


Rassen: Husky / Duitse Herder etc.

Richtlijn: Variërend, maar gemiddeld 2 keer per jaar 


Knippen / Scheren

Met knippen bedoelen we het inkorten van de vacht met een rechte schaar, waarbij we de vacht strak in model knippen.


Scheren doen we met behulp van een professionele tondeuse, om de vacht er egaal uit te laten zien. Wanneer vachten snel gaan klitten biedt de tondeuse een uitkomst. Dit wil niet zeggen dat de vacht meteen heel kort wordt. Er zijn verschillende scheerlengtes. Er wordt met de baas besproken wat mogelijk is en er wordt goed gekeken wat een mooie lengte is voor de betreffende vacht.


Rassen: Poedel / Doodle met krulvacht etc.

Richtlijn: om de 2 á 3 maanden 


Wassen

Door het wassen van de vacht wordt uw dier weer helemaal schoon. Een wasbeurt kan wonderen verrichten. Kleuren worden weer mooi(er) en de vacht wordt weer glanzend en zacht. 


Met een heerlijke shampoo/ conditioner ruikt uw dier ook nog eens lekker en voelt heerlijk zacht aan. Elke hond wordt in principe gewassen voor bovenstaande behandelingen, tenzij dit niet mogelijk is om bepaalde redenen dit kan altijd in overleg met u als klant. 

Niet elke hond kan tegen elk soort shampoo. Ze krijgen er jeuk van of schilfers. 
Tegenwoordig zie je veel honden met atopie/allergie. Deze honden worden met een speciale shampoo gewassen. Meestal brengt de eigenaar de ‘door de dierenarts uitgeschreven shampoo’ mee naar de trimsalon. Mocht dit niet het geval zijn of is de huid van zichzelf geïrriteerd? Dan was ik met een speciale shampoo voor de gevoelige huid. 

Puppy Wen Behandeling

Voor een puppy is het ontzettend belangrijk al vroeg te wennen aan de geluiden/geuren van de trimsalon. De eerste keer zal vooral een leuke ervaring zijn, waarbij de hond de ruimte krijgt om de salon te ontdekken. De pup zal voor het eerst op een trimtafel staan. Ook maakt de pup kennis met de geluiden van onder andere de tondeuse, de föhn en de schaar. Indien nodig kunnen de nageltjes geknipt worden en eventueel de oogjes vrij gemaakt worden van haar.
Natuurlijk geef ik u ook graag advies mee over het borstelen en onderhouden van de vacht. De wenbeurt zal niet meer dan een half uur in beslag nemen. Het baasje blijft er naar wens bij.


Belangrijk voor de afspraak

 
- Zou u zo vriendelijk willen zijn uw hond van tevoren goed uit te laten? Dit beperkt ongelukjes in de trimsalon
- Indien mogelijk graag op de oprit parkeren
- Graag hoor ik van tevoren of de hond medische aandoeningen heeft, zo kan ik hier tijdens de behandeling  rekening mee houden
- Graag hoor ik van te voren of uw hond agressie vertoont
- Het is helaas niet mogelijk om bij de trimbehandeling te blijven
-Doordat ik graag rekening houd met het gedrag en tempo van uw hond, is het soms lastig van te voren een tijdsduur in te schatten. Daarom stuur ik een appje / belletje als de hond klaar is. 
- Wanneer de hond vlooien of veel klitten heeft zal dit in de prijs doorberekend worden.